Elektronik İhale (E- İhale) Nedir? E-İhalede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

   Elektronik İhale (E- İhale) Nedir?

Elektronik İhale
   Tüm isteklilerin tekliflerini Elektronik ortamdan (EKAP üzerinden) gönderdiği ve ihale sürecine ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü sistemdir. 

    Hangi İhale Türlerinde E-İhale Yapılabilmektedir?

     Açık ihale usulü ile yapılan mal alımı ihalelerinde ve münferit sözleşme aşamasında teklifler elektronik ortamda alınabilir. 

    E-İhalede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

    E-İhalede Elden Teklif Zarfı Verilir Mi?

    Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde elektronik ortamda verilmeyen teklifler kabul edilmez.

    E-İhalede Zeyilname Düzenlenirse Ne olur?

    Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde zeyilname düzenlenmesi halinde, e-tekliflerini geri almak isteyen istekliler, EKAP üzerinden e-imza kullanarak e-teklifi silmek suretiyle bu işlemi gerçekleştirirler.

    E-İhalede Yeterlik Belgeleri Nasıl Sunulur?

  E-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlanır. İlan ve ihale dokümanında, EKAP üzerinden sorgulanması mümkün olmayan katılım ve yeterlik belgelerinin Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulacağı yönünde düzenleme yapılır.

    E-Teklif ve E- Anahtar  Nasıl Gönderilir? E-Anahtar Gönderilmezse Ne Olur?

 * E-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir. 
 
 * Ortak girişimlerde e-teklifin ortak girişim ortaklarının tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. 
  
  *   EKAP, e-imza ile imzalanmış e-teklifi Kuruma göndermeden önce şifreleme işlemi yapar. Şifreleme sonucunda EKAP tarafından oluşturulan e-anahtar, istekli tarafından kaydedilir. e-teklifin ihale dokümanında belirtilen tekliflerin açılma saatine kadar EKAP üzerinde Kurum tarafından belirlenecek şifreleme ve saklama yöntemleri ile saklanarak açılmaması sağlanır.    
 * Teklife ilişkin e-anahtar ihale tarih ve saatinden sonra, tekliflerin açılacağı saate kadar EKAP üzerinden gönderilir. Tekliflerin açılacağı saate kadar e-anahtarları gönderilmeyen teklifler değerlendirme dışı bırakılır. 

  Özet olarak; ihale saatine kadar e-teklif gönderilmeli, sonrasında ise e-anahtar gönderilmelidir. E-anahtar göndermemek değerlendirme dışı kalma nedenidir. Teklif gönderme ile anahtar gönderme saatleri farklıdır ve aralarında en az 3 saatlik fark vardır. Örneğin son teklif verme saati 12:00 ise, son e-anahtar gönderme saati 15:00 olacaktır. Ayrıca EKAP üzerinden verilen en son anahtar ile teklifinizi göndermeniz gerekmektedir.

  E-İhalede Numune Nasıl Sunulur ?

  Mal alımı ihalelerinde, isteklilerden numune istenilmesi durumunda, numunelerin ihale tarih ve saatinden sonra sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin teslim alınması ve değerlendirilmesine ilişkin düzenleme idari şartnamede yapılır. Numunelerin ihale tarih ve saatinden önce sunulması yönünde düzenleme yapılamaz. Teslim alınan numune için idarece iki nüsha tutanak düzenlenerek tutanağın bir nüshası istekliye verilir.

   E-Teklif veya E-Anahtar Açılamazsa Ne Olur ?

  E-anahtarının bozuk olması veya e-teklifin virüs içermesi gibi nedenlerle EKAP tarafından açılamayan e-teklifler tespit edilerek açılamama gerekçeleri belirtilmek suretiyle EKAP üzerinden Ek-1’de yer alan “Açılamayan e-tekliflere İlişkin İhale Komisyonu Tutanağı” düzenlenir. İstekli firmalar bu sorunlarla karşılaşmak istemiyorsa e-anahtarlarını doğru olarak yollamaya özen göstermelidirler. E-teklifi hazırladıkları bilgisayarların virüslü olmadığından emin olmalıdırlar.

   E-İhalede Değerlendirme Dışı Kalma Nedenleri Nelerdir?

  * E-teklifinin açılamayan, belgelerinin eksik olan ya da geçici teminatının uygun olmayan isteklilerin  teklifleri değerlendirme dışı bırakılır  

 * Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.

  *  EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

 * idarenin bilgi talebi üzerine; İstekli firmalardan belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri  değerlendirme dışı bırakılır.


   E-İhalede  Belge  ve Bilgi Eksikliği Tamamlatılır Mı?

  Bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur.  İstekli firmalardan belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri  değerlendirme dışı bırakılır.

   E-İhalede Sözleşme İmzalanmadan Önce Hangi Belgeler Sunulur ?

 İlgili uygulama yönetmeliklerinde öngörülen sürelerin bitiminden sonra ihale üzerinde kalan istekli sözleşmeye davet edilir. İhale üzerinde kalan istekli tarafından ihale tarihinde Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen ihale dışı bırakılma durumlarında olmadığını gösteren belgelerden elektronik ortamda EKAP üzerinden sorgulanamayanlar ile tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde bunlara ek olarak; 19 uncu maddenin birinci fıkrası, 20 nci maddenin ikinci fıkrası ve 21 inci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca bilgisayarda taratılarak sunulan belgeler sözleşme imzalanmadan önce idareye sunulur. 

   E-İhalede İstekli Sözleşme İmzalamazsa Ne Olur?

    İhale üzerinde kalan isteklinin sözleşmeye davet edildiği halde ikinci fıkrada belirtilen belgeleri sunmaması veya Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında taahhüt altına alınan durumu tevsik etmek üzere idareye sunulan belgelerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlar içermesi halinde ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. İkinci fıkrada belirtilen belgeleri sunmayan istekli hakkında ayrıca Kanunun 58 inci maddesi hükümleri uygulanır.

 



Google+ Paylaş

Hakkında ist

Blog yazarı hakkında kısa bir açıklama
    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

1 yorum:

  1. 08.06.2021 tarihinden itibaren elektronik yapılan ihalelerde alınacak olan teminat sadece elektronik teminat olmak zorundamı yoksa saymanlığa ve muhasebe müdürlüklerine yatırılan geçici teminatın dekont numarası, tarihi ve tutarını sisteme yazılması yeterlimidir? Eğer bu saymanlık ve muhasebe müdürlüklerine yatırılan teminat dekontunu yapım işleri uygulama yönetmeliğinin 21.maddesinin 3.fıkrasına göre taratılması ve ekapa yüklenmesi gerekmektedir ibaresi vardır. Bu taranacak evrağı ekap üzerinden yüklemediğimizden dolayı yalnızca elektonik geçici teminat mektuplarımı geçerli sayılacaktır?

    YanıtlaSil