Karar Pulu ve Sözleşme Damga Vergisi Hakedişten Kesilebilir mi?

Karar Pulu ve Sözleşme Damga Vergisi Hakedişten Kesilebilir mi?
Damga Vergisi
488 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde hangi hallerde hakedişten kesinti yapılmak suretiyle ödemelerin gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir:
“Genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kâğıtlara ait vergilerin,
a) Bu ödemelerin yapılması,
b) Avans suretiyle ödemelerde avansın itası,
Sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlığınca izin verilebilir.
(Ek fıkra: 29/07/1970 - 1318/100 md.) Maliye Bakanlığı lüzum gördüğü hallerde vergiyi istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödetmeye yetkilidir.”

Bu hükümler çerçevesinde  karar pulu ve sözleşme damga vergisinin kural olarak hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle ödenmemesi gerekir. İhalelerde yatırılmayan damga vergileri yüklenicinin sorumluluğundadır.  Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı kâğıtları ibraz eden idarelerin sorumluluğu bulunmaktadır.  Yüklenicinin rızasıyla damga vergisinin cezasıyla birlikte hakedişinden kesinti yapılmasını istediği hallerde, hakedişlerden kesinti yapılarak ödenmesinde bir sakınca olmayacağı değerlendirilmektedir. Önemli olan verginin alınması ve bundan dolayı hazinenin zarara uğramaması olduğundan ve ödememe veya eksik ödemeyle ilgili gerekli müeyyideler de uygulandığından dolayı, sözleşme imzalanırken damga vergileri alınmayıp da, daha sonra hakedişlerden cezalarıyla birlikte alınmasında neticesi itibarıyla fark olmayacaktır.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri kapsamına Damga Vergileri de girmektedir. Hakedişlerden kesinti yapılarak -gecikme cezaları ve varsa diğer müeyyidelerin de uygulanması şartıyla- söz konusu alacakların tahsilinde  bir hukuki sorun bulunmadığı değerlendirilmektedir. 
 İdare ve yüklenici açısından en uygunu , karar pulu ve sözleşme damga vergisinin sözleşme yapılırken yatırılmasıdır.


Google+ Paylaş

Hakkında ist

Blog yazarı hakkında kısa bir açıklama
    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 yorum:

Yorum Gönder