Yerli Malı Belgesinin Uygun Olmaması İhalede Değerlendirme Dışı Kalma(Elenme) Nedeni midir?

kik kararı tarih ve sayısı
    Özet: İlgili firma idare tarafından alınan ilk karada en avantajlı teklif olarak değerlendirilmiş, 2. olarak değerlendirilen firmanın "1. firmaya ait belgenin sunmuş olduğu yerli malı belgesinin gerekli bilgileri içermediği ve dolayısıyla uygun olmadığını" belirterek itirazda bulunmuştur. İdare 2. firmanın şikayetinin inceleyerek ve gerekli makamlarla yazışarak haklı bulmuş ve 1. firmayı değerlendirme dışı bırakmıştır.

    Yerli Malı Nasıl Belirlenir?

      4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekli ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinin (d) fıkrasında “Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” 

    Yerli Malı Sunan İsteklilere Fiyat Avantajı Uygulanabilir mi? 

      Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

     Yerli Malına Fiyat Avantajı Nasıl Uygulanır?
      
    Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur. Örneğin, ihalede yerli malı sunan A firması bir cihaza 90 TL , yerli malı sunmayan B firması ise 100 TL teklif etmiş olsun. Şartnamede %15 fiyat avantajı uygulanacağı belirtilmiş olması durumunda;  A firması lehine fiyat avantajı uygulandığında , B firması 115 TL (100+15) teklif vermiş olarak değerlendirilir. A firmasının vermiş olduğu teklif 85 Tl'ye çekilmez.

   Yerli Malı Belgesinde Asgari Olarak Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

   Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13.09.2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yerli Malı Tebliği’nin  (SGM 2014/35) “Yerli Malı Belgesi” başlıklı 6’ncı maddesinin 2’nci fıkrasında ve bu fıkranın (e) bendinde “Yerli malı belgesi için standart form kullanılır. Yerli malı belgesi standart formunda en az aşağıdaki bilgiler bulunur.
Ürün adı, ürünün özelliğine göre varsa marka adı, modeli, seri numarası, cinsi, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numarasıaçıklaması yer almaktadır.

  Yerli Malı Tebliği uyarınca da yerli malı belgesinin standart formunda ürünün en az adının, ayrıca özelliğine göre varsa marka adının, modelinin, seri numarasının, cinsinin ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numarasının bulunması gerektiği anlaşılmıştır.

İlk kararda 1. olarak belirtilen firmanın yerli malı belgesindeki gerekli bilgilerin eksik olmasından dolayı ihale 2. firmaya bırakılmıştır.
Google+ Paylaş

Hakkında ist

Blog yazarı hakkında kısa bir açıklama
    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 yorum:

Yorum Gönder